Google analytics

mandag 16. januar 2012

Domstolenes digitale hverdag - timeglass og håndskrevne rettsbøker

Det er få suksesshistorier om offentlige datasystem. Domstolen er på ingen måte unntak. I 2011 hadde jeg knapt en arbeidsdag uten frustrasjon skapt av et datasystem som ikke fungerer.

Vår officepakke er fra 2000. De siste årene har det ikke vært mulig å importere helligdager i outlook-kalenderen. Ingen så nok for seg at man fortsatt skulle bruke programmet i 2012. I praksis løses dette enkelt ved fortsatt bruke pairkalender når vi sitter i planmøter og berammer våre rettssaker. I skrivende stund holder man for øvrig med på en stor oppdatering av systemet, og forhåpentligvis har vi i morgen officepakke fra 2010 med helligdager og alskens lure tillegg.

Hovedproblemet er likevel ikke manglende helligdager. Det er nok mer grunnleggende enn så. Til tider har det vært helt bingo om man får til å logge seg inn på systemet. Og når man endelig har kommet inn på domstolnett, er neste utfordring å få åpnet vårt saksbehandlingssystem Lovisa. Det er ekstra kjedelig å sitte å se på et timeglass mens man er i retten. Man kan liksom ikke be vitnet om å ta en pause hvert andre minutt. Lokale løsninger har tvunget seg frem.

Den enkleste løsningen er penn og papir. Mange dommere velger penn og papir selv uten dataproblemer. En av lagmannsrettene fører etter det jeg har forstått alle rettsbøker i sivile saker kun med penn og papir. Selv har jeg mer hang til pc og har laget meg egne lokale løsninger utenfor domstolnett.

Dataproblemene er så omfattende og har vart så lenge at det for meg er åpenbart at det går utover kvaliteten på jobben vi gjør. Dommerhverdagen er i utgangspunktet presset på tid. Vi har ikke tid til å vente på at timeglasset skal forsvinne. Så når datasystemet stjeler tiden vår, blir det mindre tid til saksforberedelse, mindre tid til skriving - mindre tid til det meste.

I 2005 vedtok Stortinget ny straffelov. Manglende oppdatering av politiets datasystem brukes som begrunnelse for at loven fortsatt ikke er trådt i kraft.

I 2005 vedtok Stortinget tvisteloven. Tvisteloven trådte i kraft 1. januar 2008. Etter tvisteloven skal forklaringene til part og vitner tas opp. Fire år etter ikrafttredelse er det så vidt jeg vet ingen domstoler som har utstyr til slike opptak.

Manglende satsing på teknologi i domstolen har konsekvenser. Det er på tide at politikerne gjør noe mer enn å vedta lover som likevel ikke kan tre i kraft. Domstolen må gis tilstrekkelig med ressurser til å kunne utføre jobben effektivt og godt.

16 kommentarer:

 1. Jeg var i retten i dag, i Drammen. Det var sorenskriveren som ledet rettsmøtet, og det var en sivil sak.

  Partene diskuterte seg frem til et rettsforlik, men dette kunne ikke domstolen skrive ut, fordi Lovisa lå nede fikk vi beskjed om.

  Prosessfullmektigene så på hverandre, og jeg sendte en epost med ferdigskrevet rettsforlik til den andre ved bruk av trådløst nettverk 4G (denne domstolen har beklageligvis ikke trådløst nettverk).

  Den andre advokaten ba så om 15 minutter pause, og gikk til sitt kontor og skrev ut et eksemplar. Deretter returnerte han til rettens lokaler, slik at partene kunne påføre sine underskrifter og retten heves.

  Problemet du beskriver bekreftes herved allerede å være registrert av utenforstående aktører:)

  SvarSlett
 2. Rune Lium.
  På vegne av politiet lurer jeg på om vi kan få overta den gamle versjonen av MS office når dere oppgraderer til 2010-versjon?
  -Sigbjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Selve sutre-etaten er ute og sutrer igjen. Langemyhr skal ha 200 mill. hos dere. Bla opp og returner til wordpad.

   Slett
 3. He he - så du mener at situasjonen til politiet er verre Sigbjørn? Men jeg kan på ingen måte love at dere kan få vårt gamle system. To dager etter overgangen råder det fullstendige kaos. Kanskje er det greit å ha office 2000 i beredskap.

  Advokat Sylte beskrev problemer med å få skrevet et rettsforlik i Drammen. Tviler på at det gikk så mye bedre i dag. Noen klarte å logge seg på domstolnett. Men hvis man utfordret systemet med litt krevende kommandoer, som eksempelvis den litt komplekse kopier/lim-inn funksjonen, låste det meste seg.

  Ja, ja - i morgen går nok alt på skinner.

  SvarSlett
 4. Dine egne lokale løsninger virker mistenkelige. Er dette noe du har funnet på for å unngå den etterkontrollen - overvåkingen - som systemet har lagt opp til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en interessant vinkling på min lokale løsning. Hva er bakgrunnen for at du straks blir mistenkelig når jeg beskriver en lokal løsning?

   Mine lokale løsninger er imidlertid ganske enkle greier, og i mine øyne svært lite mistenkelig. I og med at nettverket har vært veldig ustabilt har jeg særlig i lengre saker skrevet egne notater, rettsbok og avgjørelsene lokalt på pcen, dvs uten å logge meg inn på domstolnett.

   Domstolnett har ingen overvåkningsfunksjon. Vi har imidlertid et saksbehandlingssystem hvor alle dokumentene som produseres av domstolen også skal lagres elektronisk. Med min lokale løsning må jeg da når saken avsluttes føre over dokumentene til domstolnett og saksbehandlingssystemet Lovisa.

   Kontrollen av det som blir gjort i en sak finner man særlig i rettsboka. Rettsboka fører jeg selvsagt samvittighetsfullt selv om jeg skriver den på lokal løsning.

   Stabiliteten i systemet har blitt bedre, og jeg regner med at man fremover ikke trenger egne lokale løsninger.

   Slett
 5. Generally I do nоt read aгticle on blοgs, but I wish tο ѕay that this write-up very compelled me tο try аnd
  ԁo so! Your wrіtіng style has
  been surprised mе. Thаnκ yοu, quite nice pοst.


  my ωeb blog ... server cccam

  SvarSlett
 6. I do not know if it's just me or if perhaps everyone else experiencing issues with your blog. It looks like some of the text in your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my browser because I've haԁ this happen prevіously.

  Thanks

  My homepage; http://best-cccamserver.com/sky-italia/

  SvarSlett
 7. Hі thеre I am so happy I found your webpage, Ι really fоunԁ you by mіstake, ωhile I was ѕеarchіng on Yаhoo fоr sοmething еlse, Νonethеleѕѕ I
  am heгe now and woulԁ just liκе tο say
  thankѕ for a marvеlοuѕ pоѕt and a all rοund
  interestіng blog (I also lοve the themе/desіgn), I
  don't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.

  Stop by my blog post :: Janies Homepage besuchen

  SvarSlett
 8. I quite liκe rеаding a pоst that can make peoρle think.
  Also, thanks foг аllowing foг me to comment!  Visit my web blog :: modform.org

  SvarSlett
 9. whoah this blog is great i really like studying
  your posts. Keep up the good work! You realize, lots of individuals are
  hunting round for this information, you can aid them greatly.


  Here is my homepage - garbage disposal

  SvarSlett
 10. I'd like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site now ;)

  Feel free to surf to my web site league baseball bats

  SvarSlett
 11. Thanks for finally talking about > "Domstolenes digitale hverdag - timeglass og h�ndskrevne rettsb�ker" < Liked it!

  Feel free to visit my blog :: kids toys

  SvarSlett
 12. Terrific post however , I was wanting to know if you could
  write a litte more on this subject? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Many thanks!

  Feel free to visit my homepage ... are polar monitors waterproof

  SvarSlett
 13. When some one searches for his required thing, thus he/she needs to be available that in
  detail, thus that thing is maintained over here.


  Review my site ... web page

  SvarSlett
 14. Hello, Neat post. There's a problem with your web site in web explorer, might test this? IE still is the marketplace leader and a good component to other folks will leave out your great writing because of this problem.

  My blog :: mazda parts

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.