Google analytics

søndag 17. januar 2016

Skilsmisseoppgjør for dummies del III - hvem skal ha boligen?

flicr.com - David
Kampen om boligen kan ha ulike årsaker. Noen ganger er kampen om boligen lik kampen om barna. Andre ganger kan det være såre følelser - "du var utro - du får flytte". Mens andre har investert så mye av seg selv i boligen at det å flytte fra boligen nesten er mer utenkelig enn å flytte fra ektefellen.

Uansett, det er kun en bolig. Spørsmålet er hvem som skal få overta boligen? Eller skal boligen selges på det åpne markedet til høystbydende?

For å få overta boligen må man ha "særlige grunner". Høyesterett har uttalt:


"Ordlyden tilsier at et rent ønske om å få overta ikke vil være nok; vedkommende må ha «grunner». Videre fremgår at ikke hvilke som helst grunner er tilstrekkelige; det må foreligge «særlige» grunner. «Særlige» grunner er de som skiller seg fra de helt alminnelige. At man har bodd på eiendommen og gjerne vil fortsette å bo der, er ikke «særlige grunner»."

Hva som er særlige grunner vil kunne variere fra sak til sak. Det er alltid en konkret vurdering. Jeg skal illustrere med noen eksempler.

Hvis det er bare den ene parten som vil overta mens den andre vil selge på det åpne markedet, skal det svært lite til for at man har en særlig grunn. Forutsatt at man har råd til å betale markedspris, har en tilknytting til boligen og stedet og har planer om å bosette seg i boligen, vil det ofte i seg selv være nok. Høyesterett har i en sak fra 2013 avvist at den enes part interesse i å legge ut boligen på det åpne markedet for å oppnå høyest mulig pris er et relevant argument.

flicr.com - Guton
Hvis begge ønsker å overta blir det spørsmål hvem som har den sterkeste interessen i å overta. I ekteskapsloven § 67 står det at "ved vurderingen skal det legges vekt på ektefellenes og barnas behov". Hvor barna skal bo fast vil kunne være sentralt ved vurderingen.

Mange evner å samarbeide godt om barna etter skilsmissen. Det er ikke uvanlig at den ene parten godtar at den andre overtar boligen slik at barna kan fortsette å bo i barndomshjemmet sitt. Det er dessverre heller ikke helt uvanlig at kampen om barna og kampen om boligen blir en felles kamp. Barna og boligen blir den store jackpoten begge higer etter. Slike kamper ender sjelden godt, verken for foreldre eller barn.

Tilbake til jussen. Det er overraskende få dommer om hvem som har rett til å få boligen. De dommene som er avsagt, viser at hensynet til barna tillegges særlig vekt mens barna er små. I en sak fra Frostating (2003), la ikke retten vekt på at foreldrenes 13 år gamle sønn skulle bo fast hos mor. Sønnen skulle ha omfattende samvær med far, og retten uttalte at for gutten var det viktigst at han fortsatt kunne bo i nærområde og fortsette på samme skole. Men det må gjøres en konkret vurdering. I en annen sak fra Frostating (2013) hadde foreldrene fire barn fra 9 til 17 år. Her la retten avgjørende vekt på at barna kom til å bo hos mor, og at de hadde begrenset samvær med far. I samme sak uttalte lagmannsretten:

"Det er uheldig at det ikke er truffet en endelig avgjørelse med hensyn til barna, og at partene bruker boligen som argument i barnesaken og barnesaken som argument hva angår boligen, og fremsetter en rekke vanskelig etterprøvbare påstander i den forbindelse."

Flickr.com - Oterhals
Hvis partene ikke har barn, eller barna har flyttet hjemmefra, må det foreligge en spesiell grunn for at den ene skal få forang foran den andre. Det kan være slektstilknytting til stedet, eiendommen kan være tilpasset den enes behov som funksjonshemming, hobby eller næringsvirksomhet. Med andre ord, det må være noe ekstra. En alminnelig interesse i å fortsette å bo i samme bolig er ikke nok.

En mulig løsning vil være at ingen får rett til å overta boligen. Boligen må da selges. Det er flere måter å gjennomføre et slikt salg på. Hvis partene ikke blir enige, vil boligen selges etter reglene om tvangssalg eller oppløsning av sameie. Både tvangssalg og frivillig salg koster penger. Noen velger derfor først å gjennomføre en intern budrunde mellom partene. Hvis begge er interessert i boligen, vil man ofte ved en intern budrunde oppnå høyere pris enn på det åpne markedet.

Jeg har i dette innlegget fokusere på de mest vanlige situasjonene. Loven inneholder flere unntak, blant annet knyttet til odelsrett, som jeg ikke har skrevet om. For bolig som er den enes særeie skal det sterke grunner til for at den andre skal få overta boligen. Et krav på å skjevdele en andel av boligens verdi, har imidlertid ikke i seg selv noen betydning for hvem som skal overta boligen.

Til slutt en presisering om verdien. Ved skiftet skal verdien settes til boligens markedsverdi. Hvis man ikke blir enige om verdien, kan man kreve verdien fastsatt ved skiftetakst. Skiftetakst innebærer at tre fagkyndige skjønnsmedlemmer sammen fastsetter omsetningsverdien. Skiftetakst er kostbart, og brukes relativt sjeldent.



flicr.com - Hatot
Og helt til slutt. Økonomisk oppgjør ved skilsmisse er et tap-tap prosjekt. Det skapes ingen verdier ved oppgjøret. Muligheten for at verdier går tapt er store. Det koster å hente inn verdivurderinger, betale advokater, betale rettsgebyr. De følelsesmessige kostnadene kan også bli store, og relasjonen kan bli ødelagt for alltid.


Skilsmisseoppgjør handler mye om følelser. Hvis konfliktene er store, kan det være lurt å stoppe litt opp å tenke seg godt om før man kvesser alle kniver til kamp.


Divorce Party Camping Weekend

8 kommentarer:

  1. Hei, jeg er Sheryln Coleman jeg er den mest lykkeligste personen på jorden, etter 6 måneder med tristhet og sorg uten å være sammen med den jeg elsker, jeg prøvde alt min mulig best å sørge for at jeg gjør min kjæreste lykkelig, men det aldri synes å fungere bra det var som jeg gjør alt forgjeves, men alle takket går til Dr Ogundu for å komme til å endre alle mine bekymringer og sorg til glede. jeg visste den store mannen når jeg leser noen fantastiske vitnesbyrd om Dr Ogundu hvordan han har hjulpet mange mennesker på sine samlivsproblemer Jeg leste et magasin når jeg så gode vitnemål, samt min knipe da jeg bestemte meg for ikke å kaste bort tid fordi jeg har savnet min kjæreste så mye jeg bestemte meg for å kontakte ham og dele alle mine problem med ham som han fortalte meg ikke å bekymre deg for at han forsikret meg om at innen 48 timer alt ville bli sortert ut jeg trodde Dr Ogundu så mye på grunn av hvordan han har vært å hjelpe mange mennesker, min kjæreste som forlot meg for god plutselig svarte min tekst og mine samtaler og ba meg om å tilgi ham at jeg var så glad jeg er så takknemlig til Dr Ogundu for det han har gjort for meg, og jeg lover å vitne hans godhet hele mitt liv. Hvis du er det passerer det samme problemet eller noen typer problem kontakt denne store mannen på hans e-postadresse: drogunduspellcaster@gmail.com
    1. Bli din kjæreste eller mann tilbake
    2. Penger spell / lykke spell
    3. Prosperity spell
    4. Beskyttelse staver
    5. Skaff deg en jobb spell
    6. Promotion staver
    7. Få pengene tilbake
    8. Freedom staver
    9. Kjærlighet spell
    10. Avenging spell
    11. Lottery spell

    SvarSlett
  2. finansiell bistand fra private toll.
    Jeg er Liliane Bettencourt , en kvinne i Kristus med barn og en mann og spansk statsborgerskap ved mine handlinger jeg vil pryde at min Gud har gitt meg for å hjelpe familier minste gest av en kreditt på 3.000 til 250.000 € til en hastighet på 2 %. Du er interessert, gi mengden og betingelsene for den sistnevnte hvor han kunne nedbetale lånet for takk. e-post: liliane.bettencourt.finanze01@gmail.com Selv om du prøver, en eller to ganger og ikke gå bare gjort søknaden i tide, tro og ha et oppkjøp sinn før forespørselen "Gud forblir Gud møte våre behov."

    SvarSlett
  3. Dr Goko Stave restaurert mitt forhold, forrige måned, jeg hadde alvorlige problemer med kjæresten min, mitt forhold var falt fra hverandre, og jeg ble knust. Min kjæreste slo opp med meg, og det ble en veldig stor og vanskelig problem jeg nesten døde av hjertesorg , jeg må finne en løsning, jeg dro til 3 forskjellige spell trinser de alle sviktet meg, jeg var ikke sikker lenger om magi var real slik som jeg gjorde et søk en morgen jeg så noen flotte anmeldelser om Dr.Goko, jeg var litt skeptisk i begynnelsen, men jeg kjøpte en kjærlighet spell fra denne spell caster og han sa at han vil ta sin tid til å gjøre en kjærlighet spell som vil bringe min mann tilbake i 3 dager, etter 3 dager som han sa min kjæreste forsonet med meg, det føltes godt å ha min kjæreste tilbake, da han returnerte han sa han aldri ville forlate meg igjen. Jeg så ham forvandle fra en dårlig fyr til en bra fyr. lykke er det beste ordet for å beskrive hvordan jeg føler meg, kontakt (dr.gokosspiritualcaster@gmail.com), vil han redde forholdet whats app ham +2348056398964

    SvarSlett
  4. Hei, jeg er Theresa Williams Etter å ha vært i forhold med Anderson i år, brøt han opp med meg, jeg gjorde alt for å få ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av den kjærligheten jeg har for ham, jeg ba ham med alt, gjorde jeg løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt til min venn, og hun foreslo at jeg burde heller kontakte en spell caster som kan hjelpe meg kaste en spell å bringe ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodd på spell, jeg hadde ikke noe valg enn å prøve det, jeg post spell caster, og han fortalte meg at det var ikke noe problem at alt vil være i orden før tre dager, at min ex vil komme tilbake til meg før tre dager, kastet han den spell og overraskende på den andre dagen, var det rundt 16:00. Min ex ringte meg, jeg ble så overrasket, jeg besvarte anropet og alt han sa var at han var så lei meg for alt som har skjedd at han ville ha meg til å gå tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham som var hvordan vi begynte å leve sammen lykkelig igjen. Siden da har jeg gjort løfte om at noen jeg kjenner som har et forhold problem, ville jeg være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftig spell caster som hjalp meg med min egen problem. Hans e-post: drogunduspellcaster@gmail.com sende ham hvis du trenger hans hjelp i ditt forhold eller noen annen sak.

    1) Kjærlighet Spells
    2) tapt kjærlighet Spells
    3) Skilsmisse Spells
    4) Ekteskap Spells
    5) Binding Spell
    6) Breakup Spells
    7) forvise en fortid Lover.
    8.) Du ønsker å bli forfremmet på kontoret
    9) ønsker å tilfredsstille din elsker
    Kontakt denne store mannen hvis du har noen problem for en varig løsning
    gjennom drogunduspellcaster@gmail.com

    SvarSlett
  5. Til alle som lytter jeg ønsker å takke den store spell caster Dr.OWO ODODO for en fantastisk jobb han har gjort, før nå jeg har bodd i dette ordet av tårer og sorger hver dag som passerer dette var som et resultat av min manglende evne å få et barn til mannen min at han hadde giftet meg i ca fem år, og siden fem år jeg ikke kunne få ham et barn, hans familie folk var selv verste av det de fortalte min mann til å få en annen kone, slik at han kan få dem et barnebarn men for det faktum at vi elsker hverandre veldig mye han lover at han aldri vil forlate meg for en annen kvinne siden vi elsker hverandre veldig mye, selv om vi var begge fornøyd, men jeg fortsatt føler meg veldig dårlig for ikke å bli gravid for ham, jeg har prøvd alt annet sykehus, men ingen kunne hjelpe meg de der alle sier det samme som mitt liv har blitt herdet med på grunn av kirurgisk operasjon jeg hadde som påvirket mitt liv som følge av en alvorlig ulykke jeg hadde for lenge siden da jeg var fortsatt 15years gammel. Jeg har tenkt på mange måter å få mine problemer å løse, men det synes alle krefter kom til ingenting, fordi av min tenkning jeg også utvikle et hjerte problem, men alt dette ting er nå ting fra fortiden på grunn av hjelp fra Dr.OWO ODODO, jeg kom over ham på en trofast dag jeg kan aldri glemme de jeg var introdusere til denne store spell caster av min fetter Mr Joan bor her i USA som han hjalp til med å redde sitt ekteskap lenge siden jeg er så veldig glad for å ha ham som min fetter jeg kontaktet den store spell caster og han fortalte oss om ikke å bekymre deg for at alt vil være i orden han støpt en fantastisk spell og som jeg snakker nå den samme legen som sa jeg kan aldri være i stand til å bli gravid har bekreftet at jeg er 2 måneder gravid alt takket være spell caster Dr OWO ODODO og kommer til å tenke på det hele mitt hjerte problem har også stoppe for en herlig mirakel hele mitt hjerte er full av glede sin en på vanlig mirakel så det lyttere hvis du er ute etter en hjelp som trenger umiddelbar oppmerksomhet utenfor din makt den eneste Stave caster jeg kan anbefale for deg er Dr OWO ODODO du kan kontakte ham via hans e-post: OWOODODOSPELLCASTER04@GMAIL.COM eller legge ham på whatsapp +2349052571784 for rask ogenkel løsning på alle dine problemer.Jeg vet at etter at han er ferdig med degvil du også komme hit for å vitne

    SvarSlett
  6. Til alle som lytter jeg ønsker å takke den store spell caster Dr.OWO ODODO for en fantastisk jobb han har gjort, før nå jeg har bodd i dette ordet av tårer og sorger hver dag som passerer dette var som et resultat av min manglende evne å få et barn til mannen min at han hadde giftet meg i ca fem år, og siden fem år jeg ikke kunne få ham et barn, hans familie folk var selv verste av det de fortalte min mann til å få en annen kone, slik at han kan få dem et barnebarn men for det faktum at vi elsker hverandre veldig mye han lover at han aldri vil forlate meg for en annen kvinne siden vi elsker hverandre veldig mye, selv om vi var begge fornøyd, men jeg fortsatt føler meg veldig dårlig for ikke å bli gravid for ham, jeg har prøvd alt annet sykehus, men ingen kunne hjelpe meg de der alle sier det samme som mitt liv har blitt herdet med på grunn av kirurgisk operasjon jeg hadde som påvirket mitt liv som følge av en alvorlig ulykke jeg hadde for lenge siden da jeg var fortsatt 15years gammel. Jeg har tenkt på mange måter å få mine problemer å løse, men det synes alle krefter kom til ingenting, fordi av min tenkning jeg også utvikle et hjerte problem, men alt dette ting er nå ting fra fortiden på grunn av hjelp fra Dr.OWO ODODO, jeg kom over ham på en trofast dag jeg kan aldri glemme de jeg var introdusere til denne store spell caster av min fetter Mr Joan bor her i USA som han hjalp til med å redde sitt ekteskap lenge siden jeg er så veldig glad for å ha ham som min fetter jeg kontaktet den store spell caster og han fortalte oss om ikke å bekymre deg for at alt vil være i orden han støpt en fantastisk spell og som jeg snakker nå den samme legen som sa jeg kan aldri være i stand til å bli gravid har bekreftet at jeg er 2 måneder gravid alt takket være spell caster Dr OWO ODODO og kommer til å tenke på det hele mitt hjerte problem har også stoppe for en herlig mirakel hele mitt hjerte er full av glede sin en på vanlig mirakel så det lyttere hvis du er ute etter en hjelp som trenger umiddelbar oppmerksomhet utenfor din makt den eneste Stave caster jeg kan anbefale for deg er Dr OWO ODODO du kan kontakte ham via hans e-post: OWOODODOSPELLCASTER04@GMAIL.COM eller legge ham på whatsapp +2349052571784 for rask ogenkel løsning på alle dine problemer.Jeg vet at etter at han er ferdig med degvil du også komme hit for å vitne

    SvarSlett
  7. Kjærligheten har ingen garanti for at det vil vare for alltid, uansett hvor du bor forpliktet til det, jeg var så forelsket i mannen ringte jeg min egen, og han var også forelsket i meg også, men det begynte crubbling ned etter at vi giftet oss. Han ble konstituert som jeg gjorde ikke saken til ham lenger, jeg kunne ikke tro dette som skjedde med oss, jeg husker at jeg aldri fornærmet ham ikke vi kjempe. Jeg var så trist at jeg ikke kunne smil, vel vitende om at ekteskapet går ned virkelig dekk deg ut. Han senere fylt for en skilsmisse ber meg om å gå våre egne veier. Jeg ble så trenger hjelp som jeg holdt på å be for ham til å ombestemme seg, men han aldri gjorde, vi var ikke lenger bor sammen etter en tid. Jeg var så behov for hjelp til å gjenopprette mitt ekteskap som jeg var så desperat etter hjelp og så heldig for meg at jeg kom accrose en kvinne som hjalp peopel gjenopprette brutte relasjoner, jeg kontaktet henne tro at jeg ville bli hjulpet, jeg forklarte mitt problem til henne, og hun forsikret meg om at hun ville hep meg, jeg gjorde alt hun ba for meg, og etter at hun avsluttet arbeidet med problemet mitt 6 dager senere mannen min ringte meg for å tilgi ham for å skade meg, og han er klar til å komme tilbake til meg å bli min mann igjen, og nå er vi lykkelige sammen, og jeg er selv gravid nå. Jeg vil takke denne fantastiske kvinnen som hjalp meg gjenopprette mitt ekteskap, Gud velsigne henne. Hvis du trenger henne hjelpe kontakte henne via annperry229@gmail.com.

    SvarSlett
  8. Mitt liv ble ødelagt når mannen min sendte meg pakking, etter 17 år som vi har vært sammen. Jeg var fortapt og hjelpeløs etter å ha prøvd så mange måter å gjøre min mann ta meg tilbake. En dag på jobb, jeg var fraværende minded uten å vite at sjefen min kalte meg, så han satt og spurte meg hva det var alt om jeg fortalte ham og han smilte og sa at det ikke var et problem. Jeg har aldri forstå hva han mente med det var ikke et problem å få mannen min tilbake, sa han at han brukte en spell å få sin kone tilbake da hun forlot ham for en annen mann, og nå er de sammen til dato og ved første jeg ble sjokkert høring slike ting fra min sjef. Han ga meg en e-postadresse til den store spell caster som hjalp ham med å få sin kone tilbake, jeg trodde aldri dette ville fungere, men jeg hadde ikke noe valg enn å komme i kontakt med spell caster som jeg gjorde, og han ba for mine opplysninger og at min mann til å gjøre ham kaste spell og jeg sendte ham detaljene, men etter to dager, mamma ringte meg at min mann kom bedende at han vil ha meg tilbake, jeg trodde aldri det fordi det var akkurat som en drøm, og jeg måtte jag ned til min mødre sted og til min største overraskelse, ble min mann kneler foran meg ber om tilgivelse for at han vil ha meg og ungene hjemme, så jeg ga DR IREDIA en samtale om plutselig endring av min mann, og han gjorde det klart for meg at min mann vil elske meg til slutten av verden, at han aldri vil forlate mitt syn. Nå meg og mannen min er sammen igjen, og har begynt å gjøre hyggelige ting han ikke har gjort før, han gjør meg glad og gjøre det han er vel å gjøre som en mann uten mas. Alt takket være DR IREDIA. Hvis du trenger hjelp angående ekteskap, vennligst ta kontakt med DR IREDIA for å få hjelp. Du kan nå ham via e-post: drirediaherbalhome@gmail.com Han er en pålitelig mann.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.